Gumová manžeta je jedným z najdôležitejších prvkov akéhokoľvek mechanizmu

Obsah:

Gumová manžeta je jedným z najdôležitejších prvkov akéhokoľvek mechanizmu
Gumová manžeta je jedným z najdôležitejších prvkov akéhokoľvek mechanizmu

Video: Gumová manžeta je jedným z najdôležitejších prvkov akéhokoľvek mechanizmu

Video: Gumová manžeta je jedným z najdôležitejších prvkov akéhokoľvek mechanizmu
Video: Compliant Mechanisms Lecture 7 Part 1 2024, Marec
Anonim

Gumová manžeta alebo olejové tesnenie je gumový výrobok prstencového tvaru určený na spojenie častí mechanizmov. Gumové krúžky sa líšia svojou konfiguráciou a sú inštalované na valcových častiach a mechanizmoch. Zabraňujú prenikaniu kvapalín, mazív a plynov do nízkotlakových oblastí z vysokotlakových oblastí. Dizajnové prvky, tvary a technické vlastnosti manžiet sú určené rozsahom ich použitia.

gumená manžeta
gumená manžeta

Vystužené gumené manžety

Vystužené olejové tesnenia sú určené na utesnenie rôznych hriadeľov, ktoré pracujú v minerálnych olejoch a mazivách na báze takýchto olejov, ako aj vo vode a motorovej nafte, kde úroveň pretlaku nepresahuje 0,05 MPa a otáčky je 20 m/c pri teplotách od -45 stupňov do +100 stupňov.

manžetyvystužená gumou
manžetyvystužená gumou

Existujú dva typy tesnení, z ktorých jedno je gumová manžeta s jedným okrajom bez prašníka a druhé s prašníkom. Manžety bez prašníka zabraňujú úniku utesneného média a s prašníkom chránia aj pred vniknutím prachu. Pysky na žľazách sa vyrábajú dvoma spôsobmi - opracovaním a lisovaním. Všetky manžety musia byť označené. Označenie označuje typ žľazy, kde index 1 znamená, že výrobok je bez prašníka a 2 - s prašníkom. Ďalej je uvedený spôsob výroby upchávky: index 1 znamená, že okraj je získaný mechanicky, a index 2 znamená, že okraj je lisovaný. Ďalším číslom je priemer hriadeľa, nasleduje vonkajší priemer samotnej upchávky a nakoniec jej výška. Všetky tieto hodnoty sú uvedené v milimetroch. Napríklad 1, 2-60x80x10.

gumené manžety pre inštalatérske práce
gumené manžety pre inštalatérske práce

Gumou vystužené manžety môžu byť vyrobené z elastoméru a jeho zmesí, butadién-nitrilu, silikónu a iných typov gumy alebo polyuretánu. Vlastnosti výroby týchto produktov závisia od rozsahu ich použitia napríklad v automobilovom priemysle, strojárstve, leteckom priemysle a iných oblastiach.

Rôzne druhy gúm na výrobu manžiet

Ako už bolo spomenuté, tá či oná gumená manžeta je určená na použitie v určitej oblasti, v súvislosti s tým je materiál použitý na ich výrobu odlišný. Všetky typy gumy majú individuálne vlastnosti a sú rozdelené do skupín.

№skupiny

Vlastnosti gumy

Prevádzková teplota (°С)

1 Odolné voči olejom -45…+100
2 Odolné voči olejom -30…+100
3 Odolné voči olejom -60…+100
4 Odolné voči teplu, oleju a benzínu a odolné voči agresívnemu prostrediu -45…+150
5 Odolné voči teplu, oleju a benzínu a odolné voči agresívnemu prostrediu -20…+170
6 Tepelne odolný -55…+150

Gumové hygienické manžety

V inštalatérstve si v súčasnosti nie je možné predstaviť žiadne spojenie bez použitia rôznych gumených produktov. Inštalatérske práce s gumenou manžetou môžu byť vyrobené z rôznych materiálov: guma, guma, paronit alebo silikón. Manžety poskytujú tesné spojenie hrdlových častí kanalizačných potrubí rôznych priemerov s akýmkoľvek potrubím. Okrem toho sa používajú na spojenie hadíc a vlnitých hadíc rôznych priemerov s kanalizačnými rúrami.

Odporúča: