Potrubie na zásobovanie vodou – od kovových po plastové a späť

Potrubie na zásobovanie vodou – od kovových po plastové a späť
Potrubie na zásobovanie vodou – od kovových po plastové a späť

Video: Potrubie na zásobovanie vodou – od kovových po plastové a späť

Video: Potrubie na zásobovanie vodou – od kovových po plastové a späť
Video: Správné svařování trubek a tvarovek z PPR a PP-RCT 2024, Apríl
Anonim

Potrubie na zásobovanie vodou – najvyužívanejší systém podpory života pre ľudské bývanie. Oceľové alebo liatinové rúry používané od staroveku nie sú odolné voči korózii a vyžadujú častú výmenu. Použitie polymérov ako materiálu pre potrubia viedlo k zvýšeniu životnosti vodovodných potrubí až na 40 rokov.

Moderné polymérové materiály na potrubia sú obdarené výnimočnými výkonnostnými vlastnosťami. Môžu pracovať pri vysokých tlakoch až do 30 atmosfér, vysokých teplotách - až +90 stupňov, môžu byť použité pre vonkajšie inštalatérske práce a sú odolné voči priamemu slnečnému žiareniu. Polyetylénové rúry pri mrazení nestrácajú svoj tvar a výkon. Nevýhodou polypropylénových a polyetylénových výrobkov je významný koeficient lineárnej rozťažnosti. Výhodou je nízky odvod tepla.

potrubia pre inštalatérske práce
potrubia pre inštalatérske práce

Plastové rúry - lacné, spoľahlivé a veľmi rýchlemontážny materiál.

Plastové potrubia pre inštalatérske práce sú inštalované v systémoch studenej, teplej vody a vykurovania. Pri výbere potrubí na výmenu alebo inštaláciu nového prívodu vody by ste mali zistiť ich výkonnostné charakteristiky a podmienky, v ktorých budú prevádzkované. Ak pre prívod studenej vody stačí, aby ste zistili tlak udržiavaný potrubím (v atmosfére), potom pre vykurovacie potrubia musíte vedieť, v akom režime maximálnej teploty môžu pracovať po dlhú dobu. Spojovacie prvky sú takzvané "kovanie". Ideálny priemer potrubia pre domácu inštaláciu je 3/4 palca.

plastové potrubia pre inštalatérske práce
plastové potrubia pre inštalatérske práce

Plastové potrubia pre inštalatérske práce sa montujú tromi spôsobmi. Rúry z PVC sa spájajú metódou „studeného zvárania“, špeciálne riešenie zmäkčuje steny spájaných prvkov, ktoré po ochladení vytvárajú pevnú štruktúru. Vnútorné steny polypropylénovej rúry sú ohrievané špeciálnou spájkovačkou a tvarovky sú spojené, po ochladení je konštrukcia pripravená na použitie. Polyetylénové a kovoplastové rúry sa spájajú lisovaním, keď sa na rúru nasadzuje tvarovka a pomocou montážneho náradia sa dosiahne požadovaná hustota spojenia. Výhodou polymérových vodovodných fajok je možnosť svojpomocnej montáže, veľa mužov zvládne zostaviť konštruktér - plastovú vodovodnú fajku.

Medené inštalatérske práce – používané po stáročia.

medené rúry pre inštalatérske práce
medené rúry pre inštalatérske práce

Medené potrubia pre inštalatérske práce sú odolné voči erózii, odolávajú pádomteploty od -200 do +250 stupňov Celzia, prakticky nedochádza k lineárnej expanzii, potláčajú škodlivé mikroorganizmy. Môžu byť použité v systémoch s vysokým tlakom do 50 atmosfér. Vysoký prenos tepla umožňuje použitie vo vykurovacích systémoch a vždy v zásobovaní teplou a studenou vodou. Cena materiálu a práce je veľmi vysoká.

Na stavebnom trhu sú dostupné plastové rúry, ktoré spĺňajú požiadavky akéhokoľvek prostredia, od interiéru až po exteriér. Pri výbere potrubí pre inštalatérske práce si môžete vybrať tie, ktoré vyhovujú vašim potrebám.

Odporúča: