Druhy tehál a ich použitie

Obsah:

Druhy tehál a ich použitie
Druhy tehál a ich použitie

Video: Druhy tehál a ich použitie

Video: Druhy tehál a ich použitie
Video: Пеноизол (подбор пропорции компонентов) 2024, Apríl
Anonim

Tehla je jedným z najznámejších stavebných materiálov. Ide o umelý kameň, ktorý má tvar tyče. Má zvýšenú pevnosť, vodeodolnosť, mrazuvzdornosť vďaka vypaľovaniu alebo úprave parou. Líši sa zložením, formou a technológiou výroby. Pozrime sa na jeho hlavné typy.

Druhy tehál podľa materiálu výroby

  1. Keramická tehla. Jedná sa o výrobok z pálenej hliny v tvare
  2. druhy tehál
    druhy tehál

    paralelnepiped. Nebojí sa vody, mrazu a vysokých teplôt. Jeho steny svojou hladkosťou pripomínajú keramické dlaždice. Zvyčajne sa táto tehla používa na obloženie vonkajších stien. Budovy z keramických tehál stoja stáročia.

  3. Hyperpressed brick. Tento materiál sa získava zo zmesi vápenca (90 %), cementu (8 %) a farbiva (2 %). Hmota sa lisuje vo formách. Ukazuje sa rovnomerná tehla. Typy prác vykonávaných s hyperlisovanými tehlami sú rôzne. Toto je lemovanie aj obklad.
  4. Silikátová tehla. Na získanie tohto produktu sa lisuje zmes kremenného piesku a haseného vápna. Farba výstupuvychádza biela. Môže existovať sivastý nádych. Ak sa do hmoty pridajú pigmenty, získajú sa dekoratívne typy tehál. Silikátová tehla má pomerne hustú štruktúru a vysokú pevnosť. Nevýhodou tohto produktu je jeho hygroskopickosť: vo vlhkom prostredí budova dlho nevydrží. Zvýšená hustota neposkytuje dobrú tepelnú izoláciu, preto sa dekoratívne vložky zvyčajne vyrábajú zo silikátových tehál.
  5. druhy tehál
    druhy tehál
  6. Presklená tehla. Tento produkt sa vyznačuje bohatou farebnou škálou, pretože do hlinenej hmoty sa pridávajú chemické roztoky a pri vypaľovaní sa objavuje sklovitá vrstva. Glazovaná tehla je krehká. Dá sa použiť na mozaiky a panely na fasádach domov.
  7. Klinker tehla. Na jeho výrobu sa vrstvy hliny spekajú do jedného celku. Ak porovnáme typy tehál, potom tento výrobok bude mať najviac homogénnu štruktúru, trvanlivosť, nízku pórovitosť v dôsledku vypaľovania pri teplotách nad 1100 stupňov. Používa sa na dláždenie ulíc a obkladové práce.
  8. Tehlový obklad. Tento produkt sa vyznačuje rôznymi odtieňmi: od desaturovanej žltej po jasne červenú. Je mrazuvzdorný a nebojí sa vlhkosti. Niektoré typy tehál sú zdobené ornamentami, čo umožňuje ich použitie na vonkajšiu výzdobu krbov a kachlí na dekoratívne účely. Lícová tehla sa používa na všetky druhy vonkajších prác.

Konštrukčné typy tehál

typy tehál
typy tehál
  1. Dutá tehla. Dodáva sa v červenej, žltej ahnedá. Rozdiel medzi týmto produktom a ostatnými je v priechodných alebo nepriechodných otvoroch oválneho, štvorcového alebo štrbinového tvaru. Murivo z tohto materiálu má nízku tepelnú vodivosť. Používa sa na vytvorenie vonkajších stien. S ním môžete ušetriť na nákladoch a znížiť hrúbku steny. Prítomnosť otvorov znižuje zaťaženie základov, zvyšuje mrazuvzdornosť.
  2. Tehla je pevná. Obyčajná plná tehla - červená. Je dosť mrazuvzdorný, jeho pórovitosť je 6-20%. Stavajú sa z nej steny, klenby, stĺpy. Z mínusov možno rozlíšiť drsný povrch, ktorý je potrebné neskôr omietnuť.

Prezreli sme si najbežnejšie používané typy tehál. Ako vidíte, rôzne práce vyžadujú rôzne materiály, pretože všetky majú individuálne vlastnosti.

Odporúča: